Zanimivosti

Različne vrste pnevmatik za motorna vozila

Moto gume lahko izjemno pomembno vplivajo na zmogljivost motornega kolesa. Različne vrste gum so zasnovane za različne terene oziroma površine in za različne vremenske razmere. Najbolj pogosta moto pnevmatika je standardna pnevmatika. Ta je namenjena za uporabo na suhi cesti. Takšne moto pnevmatike imajo simetrični dezen oziroma profil tekalne plasti. To pomeni, da je tekalna plast identična na zunanji ter notranji strani gume.

Omenjena pnevmatika je praviloma nameščena na motorje, ki se uporabljajo za vsakodnevne vožnje.

Terenske moto gume

Za motorje se torej uporabljajo različne vrste gum. Terenske gume za motorje za namenjene za uporabo v peščenih ter blatnih razmerah. Vzorec tekalne plasti je zasnovan tako, se lahko učinkovito oprijemajo površine tal, čeprav so blatna ali pa mokra.

Zimske pnevmatike za motocikle so namenjene za uporabo v hladnejših vremenskih razmerah. Njihov dezen jim omogoča dober oprijem cestišča, če je ta leden ali pa zasnežen. Gume za motor so zasnovane za najrazličnejše površine; odvisno tudi od vrste motornega kolesa. Za cestna motorna kolesa je značilno, da navadno uporabljajo pnevmatike, ki so namenjene za uporabo na suhih ali mokrih cestah. Terenska motorna kolesa pa imajo nameščene pnevmatike, ki so namenjene za uporabo v peščenih ter blatnih površinah.

Gume za motorna kolesa razvrščamo tudi glede na velikost

Seveda vrsta pnevmatike, ki jo uporabljate, lahko izjemno močno vpliva na zmogljivost vozila oziroma motornega kolesa. Pnevmatike se lahko razvrščajo tudi glede na samo velikost. Najbolj pogoste velikosti pnevmatik so 13, 14, 15, 16, 17 in 18 palcev. Za večje moto gume je značilno, da omogočajo boljši oprijem in prenesejo tudi večjo težo. Seveda so takšne gume tudi dražje ter težje.

Manjše gume za motorna kolesa so lažje ter cenejše, a imajo precej slabši oprijem. Potrebno pa si je izbrati ustrezne pnevmatike za motor glede na potrebe. Le na takšen način si lahko zagotovimo dovolj varno pa tudi prijetno vožnjo.

Gume za pnevmatike imajo ključno vlogo pri zmogljivosti. Da bo lahko zmogljivost jeklenega konjička kar se da najboljša, potrebuje primerne pnevmatike. Seveda na zmogljivost gum v veliki meri vpliva tudi njihova velikost. Večje moto pnevmatike lahko zadržijo več zraka, večji je tudi oprijem na cesti.

Sestava gume za motorna vozila

Pnevmatike za motor so sestavljene iz treh glavnih delov. To so ogrodje, tekalna plast in bočnica. Osnovo motorne gume torej predstavlja ogrodje. To je sestavljeno iz vrvic ter tkanine, kar je stkano skupaj. Tekalna plast pa predstavlja tisto, kar se lahko vidi že na zunaj, torej to, kar je tudi v stiku s tlemi.

Bočnica se nahaja na strani pnevmatike. Sestavljena je iz gume, ki pnevmatiko ščiti pred poškodbami. Na sploh pa so moto gume sestavljene iz najrazličnejših materialov, med katerimi je torej najbolj pogosta guma. Med drugim pa so takšne pnevmatike lahko izdelane tudi iz plastike ali pa kovine. Kljub temu pa je guma daleč najbolj priljubljen in želen material, saj je izjemno trpežna, prav tako omogoča odličen oprijem.

Kaj je še pomembno za varno vožnjo z motorjem?

Izbira prave gume za motocikel seveda ključno vpliva tudi na varnost. A to še zdaleč ni edini kriterij, ki ga je treba resno upoštevati.

Na sploh je treba za varno vožnjo z motornim kolesom poznati ter upoštevati nekaj najbolj osnovnih načel. Najprej je ključno to, da pri vožnji nosite kakovostno čelado, ki vas lahko ob nesreči najučinkoviteje zaščiti pred resnimi poškodbami glave. Preden sedete na motor, se morate vedno prepričati, v kakšnem stanju so gume in na splošno, v kakšnem stanju je prevozno sredstvo. Ves čas bodite pozorni na okolico. Še zlasti bodite previdni pri zavijanju.

Ne vozite pod vplivom alkohola, ker je takšna vožnja izjemno nevarna.