Zanimivosti

Čas za menjavo motornih pnevmatik

Moto gume se praviloma menjajo glede na njihovo obrabo oziroma izrabljenost. Tovarniški profil moto pnevmatike se giblje med 5 ter 7 milimetrov. Sicer pa se globine profila pri sprednjih in zadnjih pnevmatikah za motor lahko tudi razlikujejo. Zaradi manjše obremenitve s težo imajo sprednje motorne gume praviloma manj uporabnega profila v primerjavi z zadnjimi.

Prav tako se globina profila razlikuje glede na samo vrsto oziroma tip motorja. Pnevmatike za cestne motorje imajo proti robu manjši profil, po drugi strani pa imajo motokros pnevmatike povsem enakomeren profil. Zakonsko gledano pa se mejna vrednost profila giblje med 1 ter 1,6 milimetra globinskega profila.

Obraba gume za motorna kolesa se navadno ocenjuje po zadnji pnevmatiki

Ker je zadnja motorna guma praviloma bolj izpostavljena večjim obremenitvam, se obraba pnevmatike za motorna kolesa praviloma ocenjuje po njej. V primeru da je globina profila nižja od zakonske določene oziroma če plašč motorne gume kaže vidne znake obrabe, je zagotovo prišel čas za menjavo pnevmatik.

Seveda pa obraba še zdaleč ni edini razlog za menjavo. V tem primeru pomembno vlogo igrajo tudi staranje gum in najrazličnejše deformacije.

Povprečna življenjska doba za moto gume

Okvirna življenjska doba za pnevmatike za motocikle je dve polni sezoni. To velja predvsem pri tistih vrstah motoristov, ki vozijo bistveno premalo, da bi lahko gume obrabili v samo eni sezoni. Plašči gume za motorna kolesa pa se tudi skozi zimo starajo. Torej ne glede na to, da se motor zelo malo uporablja, gume izgubljajo na svoji prožnosti.

Če motor dlje časa stoji, se lahko točkovna obremenitev prenese tudi na gumo. Posledično pa to zagotovo vpliva na njeno funkcionalnost.

Izrabljena pnevmatika za motor nima več eliptičnosti

Tekalna površina motorne gume mora biti lepo pa tudi povsem enakomerno eliptično napeta. Za izrabljeno pnevmatiko pa velja, da omenjene eliptičnosti nima več. Takšno vrsto obrabe boste opazili, če gumo pogledate od zgoraj navzdol ter je pas na sredi vidno sploščen.

Kljub temu da je profil na zunanjih tretjinah še vedno v skladu z zakonskim minimumom, tako obrabljena guma lahko predstavlja izjemno veliko nevarnost za motorista. Na vožnjo z obrabljeno pnevmatiko se namreč precej hitro privadi in niti ne čuti več njenih pomanjkljivosti, in to vse dokler ne zapelje v situacijo, ki ji niso kos ne njegove sposobnosti in niti ne omenjena guma.

Nikoli ne kombinirajte različnih znamk in različnih modelov moto pnevmatik

Ko že toliko govorimo o varnosti, moramo poudariti vsaj še eno sila pomembno zadevo: prav nikoli se ne sme kombinirati moto pnevmatik različnih znamk in različnih modelov. Za obe kolesi motorja je namreč potrebno nujno izbrati pnevmatike, ki so v predpisanih merah, s predpisanim hitrostnim indeksom ter predpisanim indeksom obremenitve oziroma nosilnosti.

Kako zamenjati motorne gume?

Strokovnjaki priporočajo, da je zamenjavo pnevmatike za motocikle daleč najbolje zaupati kar strokovnjakom v vulkanizerski delavnici. Po drugi strani pa lahko manjše moto pnevmatike lahko zamenjate tudi sami doma, a morate seveda imeti primerno orodje za montažo pa tudi demontažo gume za motorna kolesa.
Pri zamenjavi moto pnevmatike doma nujno potrebujete orodje za demontažo gumi ventila, orodje za odstranjevanje gume s platišča, zaščito za platišča, montirno orodje ter ne nazadnje še primerno kremo za montažo ter milo.